Google Penguin
March of the
Penguin!

March of the Penguin!

Er werd al maandenlang over gespeculeerd en gediscussieerd, maar nu is het dan eindelijk zover: Google Penguin 4.0 is live! Google heeft dit vandaag bevestigd op het Google webmasters blog.

Wat is Google Penguin?

Sinds 2012 is Penguin toegevoegd aan het algoritme van Google om linkbuild technieken te bestraffen die niet voldoen aan de kwalitatieve richtlijnen van Google.

Penguin is één van de meer dan 200 factoren waarmee Google de beste zoekresultaten voor de gebruiker bepaalt, maar onderschat het soms klunzige en donzige diertje niet! Het houdt één van de belangrijkste ranking factoren van Google in de gaten: links tussen websites. Penguin is niet te beroerd om sites die deze richtlijnen niet opvolgen te straffen met een daling in rankings!

Penguin 4.0: wat is er nieuw?

Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden dat de laatste update van Penguin werd gelanceerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen binnen Penguin 4.0?

1. Real-time

Ondervond je nadelige effecten van Penguin, dan kon je als bijvoorbeeld webbeheerder of SEO-medewerker deze effecten proberen tegen te gaan door de kwalitatieve richtlijnen van Google beter op te volgen. In tegenstelling tot veel andere algoritmes van Google, werden deze aanpassingen echter niet meteen door Penguin opgepakt. Voor alle websites werd Penguin’s data eens in de zoveel tijd ververst, waardoor je soms lang moest wachten voordat jouw aanpassingen daadwerkelijk tot positieve effecten leidden.

Hier hoeft met Penguin 4.0 niet meer op gewacht te worden! Penguin is nu real-time! Dit wil zeggen dat aanpassingen meteen door Google Penguin worden gezien zodra de pagina opnieuw door Google wordt geïndexeerd. Hierdoor kun je hopelijk weer snel de zichtbaarheid van je website terugkrijgen en vergroten!

2. Geraffineerder

Niet alleen worden aanpassingen direct meegenomen in Penguin´s data, ook beoordeelt Penguin nu specifiekere delen van de site. Dit betekent dat niet een website in zijn geheel als ´slecht´ of ´spammatig´ wordt beoordeeld, maar dat Penguin nu losse onderdelen van de site beoordeelt. Hierdoor hoeft één enkele spampagina niet de hele site meer te beïnvloeden en kan er gerichter worden gewerkt aan het tegengaan van nadelige gevolgen voor jouw site.

Wat nu?

Heb jij een website en volgen jij en je medewerkers de richtlijnen van Google netjes op? Dan hoef je je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken. Zie je toch grote veranderingen in posities binnen Google, of een terugloop in verkeer? Controleer dan of er specifieke pagina’s zijn waarbij dit gebeurt en of hiernaar gelinkt wordt op een wijze die tegen de richtlijnen van Google in gaat. Doormiddel van een zogenaamde disavow file kan vervolgens aan Google worden aangegeven dat deze links moeten worden genegeerd. Doordat Penguin nu real-time wijzigingen volgt, zal je snel genoeg kunnen zien of dit effect heeft voor je positie in Google en uiteindelijk de hoeveelheid verkeer naar je website. Hoe dit precies werkt, vind je hier.

Mocht je vragen hebben over de Penguin update of hulp zoeken bij het optimaliseren van jouw site? Er kan altijd contact met ons worden opgenomen, mijn collega’s en ik staan je graag te woord!

Invest Online
Brenth Dijkgraaf
Auteur: Brenth Dijkgraaf, Online Marketing Consultant / SEO-specialist Als online marketeer bij Invest Online richt ik mij op het verbeteren van gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid van websites. Door mijn theoretische achtergrond aan de praktijk te verbinden creëer ik creatieve strategieën. Hiermee draag ik graag bij aan de online successen van diverse bedrijven!

Plaats een reactie